Cikgu Nurul's Blog

Blog Pembelajaran Sains PMR

Print

Salam semua,


Setelah hampir sebulan, saya lancarkan poll untuk mengetahui sejauh mana para pengunjung mengenali microorganisma yang dikenali sebagai HYDRA. Kini, saya akan bentangkan hasil analisis yang boleh menjadi panduan bagi semua terutamanya para pelajar tingkatan 1 hingga 3 yang akan menduduki peperiksaan PMR.

Berikut adalah paparan poll dan hasil undian yang telah dibuat:

Berdasarkan keputusan di atas, didapati semua peserta sedar bahawa hydra adalah sejenis organisma multisel (organisma yang mempunyai banyak sel pada tubuhnya). Namun, ramai yang masih tidak menyedari bahawa hydra adalah sejenis haiwan. Jika dilihat pada hasil undian di atas, jumlah peserta yang mengatakan bahawa hydra sejenis haiwan dan peserta yang mengatakan hydra sejenis tumbuhan hanyalah berbeza pada 1 mata undian sahaja. Sebenarnya, keadaan ini jugalah yang berlaku di dalam kelas.

Hydra adalah sejenis haiwan invertebrata aquatik dan mempunyai badan tidak berwarna (atau boleh juga dikatakan berwarna putih translucent). Ia biasanya hidup menempel di batu-batu atau batang pokok yang menjulur ke dalam air tasik, kolam atau sungai yang mengalir perlahan. Ia hidup dalam suasana air yang bersih.

Sebenarnya anda masih boleh melihat hydra jika anda menggunakan kanta tangan kerana saiznya hanyalah sebesar beberapa milimeter hingga 2 cm. Namun, untuk melihat struktur badannya dengan lebih jelas, sebaiknya, kita gunakan mikroskop cahaya yang biasa. Jika anda memiliki mikroskop ringkas yang kini ada dijual di sesetengah kedai buku ternama (saya pernah lihat di kedai buku MPH) yang berkuasa rendah, ia juga sesuai digunakan untuk memerhati sendiri struktur hydra (jalankan pemerhatian sendiri di rumah).

Ia adalah haiwan predator yang makan haiwan lain. Dengan menggunakan sesungut (tentacles), ia menangkap mangsanya (preys) dan bawa ke mulutnya yang terletak di tengah-tengah antara sesungutnya dan adakalanya menyengat mangsanya sehingga mati. Adakalanya juga, ia mendapatkan makanan daripada algae yang hidup di sekelilingnya.

Mungkin anda pernah melihat gambar foto hydra yang berwarna hijau. Ini bukan bermakna hydra mempunyai klorofil! Warna hijau ini adalah disebabkan algae yang hidup di dalam badannya secara simbiosis. Mungkin ada yang meragui akan fakta ini. Secara analogi, hubungan hydra dan algae ini hampir sama dengan hubungan kita dengan bakteria baik yang wujud dalam usus kita. Mungkin ada pula yang bertanya: Apa? dalam badan kita ada bakteria BAIK?? ……. Ya, dalam badan kita memang ada bakteria baik. Kerana itulah juga, kita digalakkan minum minuman yogurt dan susu kultur. Minuman2 ini sangat kaya dengan bakteria baik, contohnya Lactobacilus acidophilus, Lactobacilus bulgaricus dan streptococcus thermophilus. (Sebenarnya … saya baru sahaja selesai minum Marigold Yogurt Drink Mixed Berries. Sebab tulah, saya dapat senaraikan nama-nama bakteria ni … haa… haa… ).

2 Komen/ Pandangan:

buuuuuuuu x best langsung

trimas maklumat ini sangat bagus

Post a Comment